Derya Şahin Art

Hakkımızda

1977 yılında Samsun'da doğdu. İlköğretim ve lise hayatı Samsun'da geçti. Samsun Kız Meslek Lisesi’nin resim bölümünden mezun oldu. Lise yıllarında katıldığı resim yarışmalarında birincilik dereceleri aldı. Liseden sonra sırasıyla 19 Mayıs Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Mimari Dekoratif Sanatlar bölümünü,, Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Özel Eğitim Öğretmenliği bölümünü bitirdi. Daha sonraki yıllarda Rotterdam Avrupa İslami Üniversitesi'nde bir yıl Güzel Sanatlar bölümünde okudu. Sinop'ta başladığı meslek hayatına sırasıyla Ankara, Erzurum, Çorum, tekrar Ankara, Amerika New Jersey, Hollanda Lahey ve en son şu an Samsun'da hayatını devam ettirmektedir. Ankara'da görev yaptığı sırada Kültür Bakanlığı tezhip sanatçısı Sayın Nefise Temel'den ve bağımsız tezhip sanatçısı Fatma Korkmaz'dan uzun süreli tezhip dersleri aldı. 2012-2013 yıllarında Amerika Birleşik Devletleri'nde bulunduğu sırada New York'ta yaşayan tezhip ve kâtı sanatçısı Sayın Müjgan Başköylü’ den bir yıl tezhip dersi aldı. 2013-2014 yıllarında Kültür Bakanlığı tarafından sunulan ve Sayın Şerife Tangürek tarafından verilen Tezhip kurslarına katılarak öğretici belgesi aldı. 2015 yılında Hollanda Lahey’de yapılan “Türkish Delight” simli kültür festivalinde, 2016 yılında ise Rotterdam Avrupa İslam Üniversitesi'nde eserlerini sergileme fırsatı buldu. Amsterdam Yunus Emre Enstitüsü’nde ilk kişisel resim sergisini açtı. Bunların dışında birçok karma sergilere katıldı. Sanatçı halen Samsun'da bulunan atölyesinde çalışmakta ve Tezhip dersleri vermeye devam etmektedir.

Ustanın Gözünden

“İlim ne kadar boş, sanat ne kadar nâfile 

Kalbi onarıp hayata yön vermedikçe…” 

                                              “Edward Young

 

Doğum ve ölüm çizgisinde hayat, insanoğlu için sonsuz yeni biçimler alırken, sanatla üreten insan bu bitimsiz döngüyü simgelerle dönüştürür. 

Sanatın, kelimellerden öte bir dili vardır. 

Korku, sevgi, mücadele, aşk, acı…çeştli simgelerle sürekli yenilenen hikayelere dönüşür. 

Kadın; üretmenin, doğum mucizesinin, bereketin simgesi olmuş, toprakla ve doğayla özdeşleşmiştir. 

Efsanelerin bilge kuşu, Şahkulu’nun* gelenekli sanatlara armağanı Zümrüd-ü Anka (Simurg) iyiliğin, doğruyu aramanın, kendini bulma mücadelesinin, çokluktan vahdete çıkan ulaşmanın derin imgesi… 

Korku salan ateş canavarı, ejderha, gücün ve kudretin ve savunmanın, belki farkına varmadan yanarak dönüşmenin iç sesi olmuş. 

Yaşam enerjisinin gizemi, sözün yetmedği yerde, mitolojinin katmanları arasında biteviye filiz verir; çizgisel hatailer*, yapraklar, yaşamın canlılığını adeta çok boyutlu bir âhengle anlatır. 

İşte, sanatın bu kendine has dilinin en çarpıcı hikâyelerinden bir demet şimdi okumamız için karşımızda.  

Gelenekli sanatları ve mitolojiyi tuvalinde harmanlayan Derya Şahin’le 2011 senesinde bir tezhip sanatı öğrencisi olmak için geldiğinde karşılaştık. Çok yönlü kişiliği, incelikleri öğrenme hevesiyle sanata yeni yorumlar getireceğini onu tanımaya başladığımda sezmiştim. Resim ve tezhip sanatını bir araya getirdiği, teknikleri harmanladığı eserleriyle bizleri buluşturduğu bu sergi, onun kendi hikâyesinin de bir parçası.  

Hayatta mertebe alırken ayakta kalmayı başaran bir kadın olarak, resimlerindeki gibi, karşımızda durmakta. Kendini gerçekleştiren zümrüd-ü anka misali kanatlanmış, benliğimizi saran bir sazyolu gibi canlı ve hayat dolu. 

İlhâmını diri tutması, bizi hikâyeleriyle yeniden buluşturması dileğiyle… 

 

                       

                                                                                                         Fatma KORKMAZ                                                                                                                              Tezhip Sanatçısı 

 

*Şahkulu: Sernakkaş, II. Bayezit dönemi. 

*Hatai: Gelenekli sanatlarda, çiçeğin yandan görünüşünün stilize edilmiş çizimi.  

Küratör ’ün Kaleminden

İnsan Ruhunun Kadim Yansıması 

Gebe-Ermek özel koleksiyonu oluşurken, sürecin rüzgarı beni en uzak iklimlerdeki başlangıç ve bitiş değil, bir “sonrası” hikayesine ulaştırdı. Başlangıç ve sonrası ve dahası… 

Sanatçı ile;  sanat algısını, üretimini, gözetimini ve eserlerine aktardığı ritmi birebir deneyimleme şansına erdim.  

Benim bu hikayede ki rolüm böylece yerini buldu. 

Sanatı bir bütün halinde değerlendirdiğimizde “her şeyin her şeyle ilgisi vardır” felsefesinden yola çıkarak, eserlerine odaklanmanızı tavsiye ederim. Her eserde ayrı bir dünya olduğu düşünülse de, birlikte tek bir rüyanın derinlerinde kaybolacağız. Başlıkta belirttiğim gibi insan ruhunun kadim yansımasına an an kavuşacağız. 

Eserlerinde teknik olarak çağdaş malzemeler, çağdaş destekler olsa da, her dokunuşta el yordamı, ruh yordamı ve gönül yordamını görecek, izleyecek ve hissedeceksiniz. Fırçasında ki zarafeti, gelenekli sanatların ince detaylarını, yakınlaştıkça başka detayları da beraberinde görme fırsatı bulacaksınız. Heyecan dolu bir seyahate hazır olun, Anka kuşu sizi kanatlarının üzerine almaya hazırlanıyor. 

 

Bir şiir yazdım, tam da bu sayfada bu satırda yerini bulsun diye; Dinle…  

 

Işıkları kendi gecesinden daha karanlık bir akşamda  

Bir vapur ve Mayıs ayının on dokuzuna hasret bir şehirde, öylece durdu,  

Bir Ejderha ve bir Anka kuşu. 

Ayak bileği, kırık bir kalbi, derin bir sohbeti ve Sanat’ı aynı masada buluşturdu, 

O masanın masalı o gün, kuzeyde bir denize yazıldı.  

Bugün 

Bir Bozkırda;  gökyüzünde okunsun diye…  

 

 

Meslek hayatımda sayısız sanat organizasyonu, sayısını unuttuğum onlarca proje ve etkinliklerde görev aldım. En çok dostlarımla çalışmayı sevdim. Çünkü sürecine, kederine, sevincine şahit olduğunuz, içselleştirip anlamayı tercih ettiğiniz her iş her zaman her şartta bize bir şeyler katar ve katmaya devam eder. Biz kavuşmayı değil yola çıkmayı, yolda olmayı seviyoruz. Daima… 

 

  

 

     Bilge Özcan  

 

Katıldığı Sergiler

☑️ (2019) Luna Galeri, İpek Yolu karma sergisi,

☑️ (2021) Art Contact İstanbul,Next Galeri,

☑️ (2021), Esmanın Peşisıra, Fatma Korkmaz tezhip atölyesi karma sergisi,

☑️ (2022), İstanbul Üniversitesi “Çiçeklerin Dilinden Geleceğe Miras” projesi kapsamında;

☑️ Hatay Arkeoloji Müzesi, İstanbul Tarık Zafer Tuna’ya Kültür Merkezi karma sergileri,

☑️ (2023), Art Ankara 9. Çağdaş Sanat Fuarı, Kalikala Art,

☑️ ( 2023), Altınova Belediyesi, “İpek Yolu Sanata Evet” Uluslararası karma resim sergisi,

☑️ (2023), Ankara Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesi’nin düzenlediği 100+ şehirler arası karma sergi,

☑️ (2024), Hayalimdeki Deniz karma resim sergisi,

☑️ (2024), Ankara Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesi “ Barış İçin Küçük Bir Şey Yap” hibrit iyi niyet performans bianeli ve çalıştay.

☑️ Ankara müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesi, 100 + 1 Şehirlerarası Karma Resim sergisi, 2024

☑️ 19 Mayıs Üniversitesi, 24 Kasım Öğretmenler Günü Sanat Eğitimcileri Karma Resim Sergisi, 2024

 

İletişim